Copyright

Copyright sau “drepturile de autor” descriu cele ce se cuvin autorului asupra “muncii sale de creatie”. Putem include aici drepturile rezultate din operele scrise (carti, articole de presa), din opere muzicale, picturi, fotografii, sculpturi, filme, programe de calculator, harti, desene tehnice. Enumerarea nu este exhaustiva.Pe lista “nu se bucura de protectie” de mentionat ca drepturile de autor nu acopera ideile, procedurile, metodele de functionare sau conceptele matematice.

Drepturile in “drepturile de autor”

Pot fi impartite in doua categorii: drepturi patrimoniale (de a cere o remuneratie in schimbul utilizarii operei) si drepturi morale (ce acopera interesele non-financiare ale autorului – dreptul de a pretinde recunoasterea sa ca autor al unei opere, de exemplu).

Este necesara inregistrarea drepturilor de autor pentru a fi protejate?

Drepturile de autor sunt protejate de lege, fara a fi necesara inregistrarea lor – chestiune valabila la nivel international pentru statele semnatare ale Conventiei de la Berna. Cele mai multe tari detin, totusi, un sistem (nu asa eficient precum registrele privind marcile) in baza caruia autorii pot “inregistra” in mod voluntar (fara ca inregistrarea sa fie obligatorie din perspectiva protectiei legale) operele lor (in Romania, de exemplu, autoritatea ce detine un astfel de sistem se numeste ORDA).

Avand in vedere ca pot exista dispute cu privire la autorat, o astfel de inregistrare voluntara poate rezolva dilema “cine este autorul?”

Simbolul ©

Doar marcheaza faptul ca opera este protejata de drepturile de autor. Legea nu impune folosirea acestui simbol ca formalitate necesara pentru a beneficia de protectie.

Serviciile noastre

Exploatarea drepturilor patrimoniale – “Licenta”

A acorda “licenta” inseamna a permite unei terte persoane sa foloseasca/sa exploateze opera autorului. Conditiile specifice ale acestei licente vor face obiectul unor negocieri si vor fi materializate intr-un “Contract de Licenta”.

Va oferim asistenta noastra pentru fiecare pas necesar protejarii intereselor dumneavoastra. Veti avea nevoie de sfatul unui expert atunci cand veti negocia cu alti experti in negocieri.

Unde incadram aplicatiile pentru telefoane inteligente/alte asemenea?

In categoria “expresie a unui program” – subiect al protectiei drepturilor de autor, prin efectul legii, fara a fi necesara inregistrarea.

Asa cum precizam anterior, inregistrarea voluntara poate rezolva eventualele dispute cu privire la autorat.

Actionati atunci cand suspectati ca drepturile dumneavoastra de autor va sunt incalcate

Imediat ce aflati despre o posibila incalcare a acestor drepturi, va recomandam sa ne aduceti la cunostinta cazul dumneavoastra.

Sunt anumite etape de parcurs inainte de a demara procedurile legale. Prin urmare, timpul de reactie este essential.

Daca, intr-adevar, situatia reclama incalcarea drepturilor dumneavoastra de autor, vor fi necesare activitati de strangere a dovezilor, de identificare a persoanei responsabile de nelegalitatea sesizata, etc. pentru a cauta remediile extrajudiciare posibile si, daca circumstantele o cer, pentru a actiona in fata Instantelor de judecata (cu solicitarea de a obliga persoana vinovata la plata despagubirilor si cu scopul de a obtine incetarea actelor nelegale).

Rezolvarea amiabila a diferendului, pe cai alternative, poate fi de asemenea utila. Va putem asista in acesta sens in procedurile de mediere.

Pirateria, forma grava a incalcarii drepturilor de autor, este prevazuta si sanctionata de legea penala si poate conduce la atragerea raspunderii penale a persoanei vinovate. Va putem asista in acest sens prin documentarea si depunerea sesizarilor necesare in fata autoritatilor competente (Politie/Ministerul Public – Procuror).

Sfatul nostru

Substantierea drepturilor de autor se poate face prin inregistrarea acelor elemente ce le insotesc, fie sub forma unor marci, fie sub forma unor desene/modele. Astfel, veti putea invoca atat protectia conferita de legea drepturilor de autor, cat si protectia caracteristica marcilor/desenelor/modelelor inregistrate.

Va putem asista pentru creionarea “arhitecturii castelului drepturilor dumneavoastra”. Pe acest aspect, vom raspunde in detaliu solicitarilor dumneavoastra.

In parteneriat cu
Membri ai
Sună Întreabă rapid
Open chat